Компанията SpaceX предупреди Пентагона, че може да спре доставките на комплекти

...
Компанията SpaceX предупреди Пентагона, че може да спре доставките на комплекти
Коментари Харесай

Илон Мъск спира финансирането на Старлинк за Украйна

Компанията SpaceX предизвести Пентагона, че може да спре доставките на комплекти за приемане на сателитен интернет " Старлинк " в Украйна, ако американското военно ведомство не помогне за финансирането им, оповестява CNN, цитирайки документи, с които разполага.

Комплектите " Старлинк " се трансфораха в жизненоважен инструмент за украинската армия в бойни условия, при които липсва мобилна и интернет връзка.

Към днешна дата Украйна е получила към 20 000 комплекта " Старлинк ". Основателят на SpaceX Илон Мъск написа в " Туитър ", че

" интервенцията към този момент коства на компанията 80 милиона $ и ще надвиши 100 милиона $ до края на годината ".

SpaceX изпрати писмо до Пентагона през септември, заявявайки, че вече не може да продължи да финансира доставките на " Старлинк " със същото движение, според документи, налични от кореспонденти.

Писмото съдържаше искане към Пентагона да поеме разноските за доставка на комплекти съоръжение за управляващите и военните в Украйна.

Те, съгласно SpaceX, ще костват повече от 120 милиона $ до края на годината и 400 милиона $ идната.

" Ние не сме в положение да прехвърлим в допълнение терминалите в Украйна или да финансираме употребата на към този момент доставените терминали за неустановен интервал от време ", написа шефът на SpaceX, отговарящ за връзките с държавното управление, в писмо до Пентагона.

Сред документите на SpaceX, изпратени до Пентагона и получени от CNN, има и директно искане, изпратено до Мъск през юли от главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни за още близо 8000 терминала " Старлинк ".

В настрана писмо до Пентагона външен съветник на SpaceX написа: " SpaceX би трябвало да вземе извънредно мъчно решение. Не мисля, че имат финансовата опция да дават спомагателните терминали или услуги, които военачалник Залужни изиска. "

Припомняме, че в последно време Мъск се зае с проблемите в Украйна и даже предложи проект за разрешаване на спора, който включва териториални отстъпки за Русия.

Той беше упрекнат, че е влязъл в контакт и даже в споразумение с съветския президент Владимир Путин.

Милиардерът в своя кротичък проект предложи Украйна да остане неутрална и публично да отстъпи Крим на Русия и предложи провеждането на референдуми под наблюдението на Организация на обединените нации за това дали окупираните украински територии би трябвало да се причислят към Русия, откакто Кремъл твърди, че тези територии съвсем единомислещо дали своят вот да се причислят към Русия предишния месец.

Само три дни след началото на съветската експанзия в Украйна Мъск предостави гратис за сметката на омпанията си SpaceX, терминали " Старлинк " на украинската войска.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР